Dünyanın en ilginç ve güzel asansör yolculukları

Asansörleri belki de çoğumuzun günde birçok kez yolculuk yaptığı sıradan makineler olarak düşünebilirsiniz. Ancak bu yazıdaki asansörler gerek tasarımları gerek konumlarıyla yolcularına egzotik deneyimler yaşatıyorlar. Onlardan birkaçını sizler için listeledik.

1- SkyView Asansör, İsveç

Stockholm’ün Ericcson Globe Binası’nın çapı 100 metredir. Küre şeklindeki asansör 130 metre yüksekliğe çıkmaktadır. Bu küre biçimindeki özel cam asansör, insanları dünyanın en büyük küresel binasının üst katından binanın dışına doğru taşımaktadır. En yüksek seviyede güvenlik için, kapı sürücü sisteminde, ilave elektromanyetik kapı kilidi ve darbelere karşı test garantili paneller kullanılmıştır. Şehrin sıra dışı manzarasını deniz seviyesinin 130 metre yukarısından izleyebilirsiniz.

2-Lacerda Asansör, Brezilya

Salvador’un meşhur turistik yerlerinden olan Lacerda Asansörü, asansör şaftları ve karmaşık dengeleme sistemi bulunan 72 metre yükseliğinde bir kuledir. En fazla 32 kişiyi ağırlayabilen 4 büyük kabini bulunan Lacerda Asansörü günde yaklaşık 28.000 kişiyi, ayda neredeyse bir milyon kişiyi taşımaktadır. Kentsel ulaşım sistemine ait olduğu için asansörde yolculuk yapacak kişiler gezi bedelini ödemek zorundadır. Çalışmaları 1869 yılında başlayıp 1873 yılında açılmış 1906’da ise hidrolik asansör elektriklenmiştir. Salvador’un eşsiz manzarasını görmek isteyenler için mükemmel bir fırsat sunan Lacerda Asansörü kesinlikle gidip görmeye değer niteliktedir.

3-Mercedes-Benz Müzesi, Almanya

Stuttgart’taki Mercedes-Benz Müzesi’nde görülmesi gereken pek çok efsanevi otomobil bulunmaktadır ancak 25.000 m2 büyüklükteki müzenin ziyaretçilerini binanın tepesine çıkaran üç fütüristik asansörü bulunmaktadır. Ziyaretçiler müze içindeki turlarına kapsüle benzeyen fütüristik tarzdaki bu asansörle 8. kata çıkarak başlamaktadır. Asansör yapının ilgi çekici noktalarından bir tanesidir. Kapsül, bant penceresi olan dikey rayları üzerinde ilerleyen bir metal poddan oluşmaktadır. Burada ziyaretçilerin yönleneceği iki farklı rota mevcuttur.

Birincisi ‘Mythos’ rotası: Mercedes-Benz’in tarihini anlatan, kapalı, tematik galeriler. İkinci rota ‘Collection (Koleksiyon)’ rotası: geçmişten günümüze markanın arabalarının sergilendiği, aydınlık galeriler.

Uzay filminden fırlamış gibi görünen asansörlerin hala ilginç bir sırrı var – binişlerine patlayan yarış arabasının sesi eşlik etmekte.

4-İzmir Tarihi Asansör, İzmir

Yapı, biri diğerinden 58 metre yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi’nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. Asansör kulesi, taş yapı temeli üzerine tuğla örülü olup asansörün taş yapı kısmı sonrası balkona kadar iki kademede ufalarak devam eden tuğla döşemeleri Marsilya’dan getirilmiştir. Uzun yıllar Jozef Palambo tarafından işletilmiş 1983’de İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin idaresine geçmiştir. Günümüzde asansör çalışır durumda olup üst katı küçük bir seyir balkonu ile hizmet vermektedir. Yapının demir konsollar üzerinde ahşap bir balkonu bulunmaktadır, buradan İzmir’i kuşbakışı izleyebilmek mümkündür.

5- Bailong Asansörü, Çin

Bailong Asansörü diğer adıyla Yüz Ejderha Asansörü’nün inşaatına 1999 yılında başlandı. 2002’de halka açılan asansör Wulingyuan bölgesinin Dünya Mirası alanı olarak kabul edilmesinden sonra birçok tartışmaya konu olmuştur. Dünyanın en yüksek dış mekan asansörlerinden biri olan sarp bir yamaca kurulu bu asansör 300 metre yükseliğe çıkmaktadır. Çift katlı asansörde tek seferde toplam 50 kişi taşınabilmektedir. Camdan yapılmış bu asansör ortalama iki dakikada varış noktasına ulaşmaktadır. Bailong Asansörü 2015 yılında resmi olarak Guinness Dünya Rekorları’na dünyanın en yüksek ve en ağır açık hava asansörü olarak tescil edilmiştir. Zhangjiajie Milli Parkı’nda yer alan Bailong Asansörü günlük yaklaşık 18.000 yolcuya kaya tırmanışı yapmakla benzer bir heyecan yaşatmaktadır.

TOPSHOT – This picture taken on November 13, 2020 shows shows an aerial view of the Bailong elevators in Zhangjiajie, China’s Hunan province. – Towering more than 300 metres (1,000 feet) up the cliff face that inspired the landscape for the blockbuster movie “Avatar”, the world’s highest outdoor lift whisks brave tourists to breathtaking views. (Photo by WANG ZHAO / AFP) / TO GO WITH: China technology film tourism transport, by Ludovic EHRET (Photo by WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

6- Southside, İngiltere

Londra’nın ünlü alışveriş merkezi Southside’daki asansörlerin zemini bulunmamaktadır. Elbette ki zeminin yokmuş gibi algılanmasının sebebi yetenekli ressam Andrew Walker’ın oluşturduğu basit optik illüzyondur, uygulanan üç boyutlu çizim zeminin yokmuş gibi algılanmasını sağlamaktadır. Bu ilginç yanılsama oldukça gerçekçi görünüp sıradan asansörü alışılmadık bir hale getirmektedir. Bu asansöre binmek karanlık veya yükseklik korkusu olan, klostrofobik insanlar için oldukça korkutucu olsa da bazı yolcular için son derece ilgi çekici.

7- Çamlıca Kulesi Asansörü, İstanbul

İstanbul Çamlıca Tepesi’ndeki tüm vericileri tek bir noktaya toplayarak anten kirliliğine son veren olan Radyo-TV Kulesi’nin yüksekliği 369 metredir. Binanın her iki tarafından boğaz manzarasıyla yükselen Schindler 7000 serisi yüksek hızlı Panoramik Asansörler, gövdeyi besleyen ve geliştiren mimari unsurlar olarak yer almaktadır. Bu asansörler Asya ve Avrupa kıtalarını hem ayıran, hem de bütünleştiren İstanbul Boğazı’nı simgelemektedir. Çizimleri İsviçre’de özel bir ekip tarafından yapılan projede 2 panoramik asansör ve 1 servis asansörü bulunmaktadır. Panoramik asansörler 184 metre seyir mesafeli olup yalnızca 5 durağa sahip, kapılarıysa cam panellerden oluşmaktadır.

8- Eyfel Kulesi Asansörü, Fransa

Fransa’nın sembolü hale gelmiş olan Eyfel Kulesi adını inşa ettiren mimar olan Gustave Eiffel’den almaktadır. 300 metre yükseklikteki bu demir kulenin 57 m, 115 m ve 276 m yükseklikte manzara platformları bulunmaktadır. Kulenin en eski asansörü Doğu bölümünde yer alıp 46 kişiyi taşıyabilmektedir. Kuzey, Batı ve Doğu bölümlerini kullanarak asansörle katlara çıkabilinmektedir. İlk iki kata hem merdiven hem de asansörle çıkabilirken üçüncü kata yalnızca asansörle çıkılabilmektedir. “The top” olarak adlandırılan üçüncü katta dünyanın önemli şehirlerinin Eyfel Kulesi’ne uzaklığının yazılı olduğu büyük bir tabela ve kulenin tepesine ait bir model yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir